Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Svájc gasztonómiája képes leírás - Svájc.tlap.hu
részletek »

Svájc gasztonómiája - Svájc.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: svajc.tlap.hu » Svájc gasztonómiája
Keresés
Találatok száma - 10 db
A lila tehén magyar kapcsolata

A lila tehén magyar kapcsolata

Utánajártunk a Milka csokoládé világhírű lila tehene magyar kapcsolatának. Szabó Sándor az a Frankfurtban élő magyar reklámgrafikus, aki kitalálta és megalkotta a szakma egyik legendás állatfiguráját.

A lila tehén megszületésének hiteles története

A lila tehén megszületésének hiteles története

A hetvenes évek elején a Young és Rubicam reklámiroda alkalmazott, grafikusként. Egy szép napon hozzám jött a vállalat egyik művészeti igazgatója, Otti Severin, akit a csokoládék reklámozásában szerzett tapasztalataim érdekeltek. Én készítettem ugyanis korábban a Merci csokoládé kampányát. Pár nap múlva bevetésre készen állt a csoki-csapat'. Ilse Theisen írónő, Uwe Ortstein kreatív igazgató és Szabó Sándor grafikus alkotta a kemény magot. Főnököm úgy találta, nem ártana, ha megismerkednénk a termék gyártási folyamatával. Útra kelt tehát a kis csapat, a vonat meg sem állt velünk a lörrachi Milka-gyárig.

A Lindt legenda

A Lindt legenda

A valódi csokoládé készítése művészet; a Lindt Svájci Csokoládé Mestere híres a mindent felülmúló minőségű és finomságú csokoládé megalkotásáról. E művészet minden titkát birtokolja: a legkisebb részletektől a befejezésig arra törekszik, hogy a nemes hozzávalók választékából, a gyártás során, a tökéletes terméket alkossák meg: mindezt szeretettel és szenvedéllyel. Minden, amit tesz, az a csokoládé szerelmeseinek magas elvárásait igyekszik beteljesíteni, szerte a világon.

A svájci csokik

A svájci csokik

Az első csokoládégyárat Olaszországban szerzett tapasztalatai alapján Francois-Louis Cailler alapította 1819-ben Vevey közelében, azóta létezik a Cailler csokoládé. Sok klasszikus Cailler csoki létezik: az Ambassador (1890) és Femina (1902) praliné, a legendás Branches (1904), a selymes Frigor (1923) vagy a Rayon (1937). A Cailler az egyik leghíresebb és legjobban kedvelt csokoládémárka Svájcban, a családi vállalkozás gyára ma is működik Gruyere régió Broc városában.

A svájci konyha

A svájci konyha

A svájci kantonokra különböző konyhák gyakoroltak befolyást, gasztronómiájuk olyan sokszínű, mint maga az ország. Hatott az olasz, a francia, de a német és az osztrák konyha is. A hosszú évszázadok együttélése során mégiscsak kialakult egy sajátos arculatú nemzeti konyha. Az ebéd, hozzánk hasonlóan akkor megfelelő a svájci ember számára, ha egy jó levessel kezdődik. A fejlődés és az idővel való takarékosság magával hozta, hogy levesporokat, leveskockákat is gyakran használnak. Természetesen vannak frissen főzött jellegzetes leveseik, így a luzerni sajtleves, a zürichi paradicsomleves, a schaffhauseni krumplileves stb.

Gasztroutazás

Gasztroutazás

Órák, csokoládé, sajtok, bankok, hegyek, sípályák, Tell Vilmos - ezekről mi más juthatna eszünkbe, mint Svájc. Történelmi városok, mesebeli kis falvak, gazdag hagyományok vonzzák a turistákat. A sajátos kultúrával rendelkező országban rögtön feltűnik nekünk az utcák, a levegő tisztasága, a kitűnő infrastruktúra, az ott élők előzékenysége, udvariassága.

Lindor csokoládé

Lindor csokoládé

A Lindor csokigolyó titkos recept alapján készült el először 1949-ben, s bár folyamatosan finomítanak rajta, az eredeti recept alapvetően nem változott. A Lindt csokoládé iránti szenvedélye ihlette később az étcsokis és a fehércsokis Lindor golyókat is.

Milka csoki

Milka csoki

1901-ben a Milka csokoládé első csomagolt változata már lila volt, csak akkor még egy fekete-fehér tehén és alpesi háttér díszítette. De miért pont tehén? Egyetlenegy másik állat sem testesíti meg úgy a Milka márka különlegességeit, az Alpok világát és az alpesi tejet. És miért lett a tehén lila? Nemcsak a csomagolást festették lilára, hanem a tulajdonképpeni reklámhordozót, a tehenet is, hogy így hívják fel a figyelmet a Milka csokoládéra.

Svájc, a krémcsokoládé hazája

Svájc, a krémcsokoládé hazája

Az örökké friss patakok, a hegyvidék és a bankok fellegváraként ismerjük. Az ország hallatára sípályák, hegyekkel körül ölelt legelők, kúsznak a szemeink elé, és a szánkban összefut a nyál, ha a csokoládéra, a svájci csokira gondolunk. Egy egészen különleges, megfoghatatlan állapotot vált ki a svájci csokoládé emléke vagy állandó élvezete. Hogyan jutott el és mit keresett a csokoládé története e gazdag és varázslatos ország mezején?

Hirdetés
Svájci pékárúk

Svájci pékárúk

Svájc 'kenyérországnak' számít annak ellenére, hogy a személyenkénti kenyérfogyasztás nemzetközi viszonylatban csak a középmezőnyben van. A sokszínűségre és a minőségre való tekintettel azonban sütőipara világszerte élen jár, mely státuszt a nemzetközi versenyeken elért eredmények igazolják. A kenyerek sokfélesége Svájcban lehengerlő. Kb. 500 különféle kenyérfajta létezik és ez a szám évente növekszik. Az újabbnál újabb megoldásokat általában a gabonaőrlő üzemek vagy sütőipari alapanyagokat gyártó cégek fejlesztik ki. A leghíresebb és legsikeresebb termékfejlesztő azonban egy genfi pék, Aimé Pouly példája. Nevéhez fűződik a Pain Paillassee, ami egy védett márkás kenyér. Technológiája alapvetően egy hagyományos, hosszantartó hideg kelesztésre és kizárólag kézzel történő megmunkálásra alapszik. Hasonló eljárással készült kovászos, hosszúérésű termékek hazánkban is elérhetők (pl. Kárpát Botond).

Tuti menü