Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Híres svájciak képes leírás - Svájc.tlap.hu
részletek »

Híres svájciak - Svájc.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: svajc.tlap.hu » Híres svájciak
Keresés
Találatok száma - 8 db
11 svájci nevezetesség, amit vétek lenne kihagynod

11 svájci nevezetesség, amit vétek lenne kihagynod

Hófödte hegycsúcsok, erdős hegyek, mesebeli kastélyok, reneszánsz katedrálisok, csillogó tavak, elegáns gyógyfürdők és sípályák. ilyen egyszerű. Ez Svájc. A kontinens legnagyobb és legerősebb vízesése, nem a magassága (23 méter), hanem a 125 méter szélesen dübörgő vízhozama miatt lenyűgöző. Késő tavasszal, hóolvadás idején a legfélelmetesebb. A vízesés alján, egészen benyúlva egy kilátó is épült, itt állva úgy érzi az ember, mintha karnyújtásnyira zúgna-dübörögve alá a Rajna vize.

Carl Gustav Jung életrajz

Carl Gustav Jung életrajz

Svájci pszichológus, pszichiáter, orvos, az analitikus pszichológiai iskola megalkotója. A modern lélektan analitikus irányzatának képviselője, a valláspszichológia egyik klasszikusa és a XX. század egyik kiváló lélekgyógyásza, gondolkodója volt. Megalapította a karakterkutatás modern irányzatát, kutatta a tudattalant.

Genf és Kálvin János

Genf és Kálvin János

Genfről legtöbbünknek Kálvin János, a reformáció atyja jut eszébe. A város azonban az azóta eltelt időben is megállta a helyét. Genf tavasszal mutatja a legszebb arcát az idelátogatóknak, ilyenkor a kis utcák kávézói zsúfolásig telve hirdetik az élet élvezetét.

Louis Chevrolet: egy svájci, aki Amerikában vált világhírűvé

Louis Chevrolet: egy svájci, aki Amerikában vált világhírűvé

Louis-Joseph Chevrolet 1878 karácsonyának reggelén született. Édesapja, aki órakészítő mesterként és földművelőként kereste mindennapi kenyerét, az óragyártásban bekövetkezett válság folytán arra kényszerült, hogy családjával Franciaországba költözzék. Tanulóéveit Louis Chevrolet egy szerelőnél kezdte meg Beaune-ban, aki lovas kocsik, kerékpárok és egyéb, mechanikus elven működő gépek javításával foglalkozott. A legenda szerint a 19 éves fiatalt egy reggel a műhelyből a Hotel de la Poste-ba hivatták, hogy javítsa meg egy amerikai milliomos autóját. A nagy feltűnést keltő autó nem más, mint Vanderbilt tulajdona volt, aki akkor a világ egyik leggazdagabb emberének számított. Ez lehetett a pillanat, amikor Louis kétszeresen is szerelembe esett: egyrészt az autóba, másrészt pedig az ötletbe, hogy kivándorol Amerikába.

Max Frisch

Max Frisch

Svájc többnyelvű ország, többnyelvű irodalma van. A területe és lakóinak lélekszáma szerint igen kis államnak mind a négy hivatalosan elismert államnyelve a középkor óta fejlett irodalmat tudott létrehozni. Az ország lakóinak mintegy háromnegyed része németül beszél. A rétoromán (romans) nyelvű lakosság alig két százalék, de ennek is ugyanolyan színvonalú kultúrája van, mint a nyugati francia nyelvű vagy a déli olasz nyelvű vidékeknek. A francia és az olasz rész nyelve nem - vagy csak alig - különbözik a franciaországi francia vagy az olaszországi olasz beszélt nyelvtől, a svájci német nyelvjárás - a Schwitzerdyttsch, kiejtése szerint sviccerdüccs' - sokak szerint nem azonos az irodalmi némettel, hanem egy másik germán-nyelv, mint a holland vagy a skandináv nyelvek.

Tell Vilmos esete az almával

Tell Vilmos esete az almával

A monda szerint Tell Vilmos vadász a svájci Uri tartomány Altdorf városkájának közelében élt. 1307. november 18-án átsétált a város főterén, ahol egy magas póznára feltűzve, Gessler Hermannak, a Habsburgok zsarnok kormányzójának kalapja volt látható. Aki elhaladt a pózna előtt, annak meg kellett hajolnia, elismervén ezzel a császári főhatalmat. A nemzeti szabadság reményében élő Tell elmulasztotta a tiszteletadást, ezért letartóztatták, és arra a választásra ítélték, hogy vagy kiváló lövészként, eltalál egy fiánk fejére állított almát, vagy kivégzik. A bátor fiúcska biztatására az apa vállalta az alma lelövését, és helyt is állt a próbán, eltalálta az almát.

Tell Vilmos, a svájci nemzeti hős

Tell Vilmos, a svájci nemzeti hős

Egy középkori monda szerint 1307. november 18-án Tell Vilmos és a Bécsből küldött helytartó között súlyos konfliktus alakult ki. Geszler megparancsolta a helvét alattvalóknak, hogy távollétében a botra tűzött kalapot ugyanolyan tisztelettel köszöntsék, mintha ő maga állna ott személyesen. Tell Vilmos ezt megtagadta, ezért Geszler büntetésképpen életveszélyes próba elé állította a vakmerő íjászt.

Zwingli

Zwingli

Jómódú paraszti családba született, harmadikként a kilenc testvér között. Tanulmányait Bécsben és Baselben végezte, majd szülőfalujában lett pap. Korán kapcsolatba került a keresztény humanizmussal, melynek legjelesebb képviselője Erasmus volt. Aktív szerepet vállalt a politikában, ellenezte a svájci fiatalok zsoldos szolgálatát és a különféle nagyhatalmak közül a Pápai Állam támogatását pártolta, több háborúban is részt vett tábori lelkészként. 1519-ben lett a zürichi Grossmünster lelkésze. Prédikációit, eltérve a kor szokásától, mely szerint minden vasárnapnak megvolt a kijelölt igeszakasza, Máté evangéliumának magyarázatával kezdte. Rendszeresen vasárnapról vasárnapra haladt végig az evangéliumon, majd ez után az Apostolok cselekdetein, a leveleken. 1519-ben részben az ő javaslatára tiltotta meg a város, hogy búcsúcédulákat áruljanak.

Tuti menü