Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Érdekességek képes leírás - Svájc.tlap.hu
részletek »

Érdekességek - Svájc.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: svajc.tlap.hu » Érdekességek
Keresés
Találatok száma - 10 db
Amit a svájciakról mindig is tudni akartál, csak soha nem merted

Amit a svájciakról mindig is tudni akartál, csak soha nem merted

Milyen is a svájci? A vélemények nagyon különbözöek lehetnek egy megélt jó vagy rossz tapasztalat után. Egyes tulajdonságok azonban mindegyik svájcira illenek: a pontosság, a precizitás, a megbízhatóság, a segítökészség, tartózkódóság, a külföldiek nem kedvelése, a kispolgáriasság. Ezek a jellemzök közhelyek, de igazak.

Az irodalmi világörökség múzeuma Svájcban

Az irodalmi világörökség múzeuma Svájcban

Múlt pénteken Genfben megnyitották az irodalmi világörökség múzeumát, amelyben számtalan, köztük igen ritka kéziratot és könyvet állítottak ki, az Egyiptomi Halottaskönyvtől kezdve Shakespeare-fóliókon át Marx Kommunista kiáltványának első kiadásáig.

Dinoszaurusz Múzeum

Dinoszaurusz Múzeum

Seit 20 Jahren gibt es das Sauriermuseum Aathal - feiern Sie mit uns und lassen Sie sich von zahlreichen Aktivitäten überraschen. Klicken Sie rechts ins Bild und erfahren Sie mehr! Viel Vergnügen beim Durchstöbern dieser Webseite wünscht Ihnen das Museumsteam.

Friedrich Dürrenmatt élete

Friedrich Dürrenmatt élete

A svájci németek nyelvjárásáról fel-feléledő vita, hogy ez valóban tájszólás-e, vagy egy másik germán nyelv-e. Még a németül jól tudók is alig-alig vagy egyáltalán nem értik, amit Baselben vagy Zürichben beszélnek. Vannak újságok, amelyeket ezen a nyelvváltozaton írnak. Voltak és vannak olyan költők és írók, akik svájci öntudattal szépirodalmat építenek, svájci nyelven írnak. Leírva, nyomtatva ennek a betűformája: dyttsch, amely kimondva 'düccs'-nek hangzik. Közben a valamivel műveltebbek, az iskolába jártak tudnak 'németül' is, vagyis azon az irodalmi nyelven, amelyet a nyelvtudomány és a közhasználat 'Hochdeutsch'-nak nevez. Ha egy német-svájcival beszélünk, az általában jól érti szavainkat, hanem ahogy ő válaszol, azt mi alig-alig értjük.

Hócipő-túra a svájci Alpokban

Hócipő-túra a svájci Alpokban

Már a néhány évvel ezelőtt az európai sípályára robbanásszerűen betörő big footot sem nagyon értettem. Rövid, instabil, nem is gyors, csak a baj van vele. Ezért erősen szkeptikus voltam a snow shoe-trekking nevű nem is annyira új keletű téli sporttal szemben is. Aztán a mély hóban néhány méter után megváltozott a véleményem.

Svájc kantonjainak listája

Svájc kantonjainak listája

Svájc 26 kantonja a svájci szövetségi állam tagállamai. Történelmileg valamennyi kanton önálló állam volt, saját határokkal, hadsereggel és saját pénzzel, amíg 1848-ban létre nem jött a jelenlegi szövetségi struktúra. A 16. században a Svájci Konföderációt 13 önmagát kormányzó állam alkotta. Ezeket az államokat kantonnak nevezték. Kétfajta kanton létezett: hat erdei kanton és hét városi kanton. Bár hivatalosan ekkor még a Német-római Birodalomhoz tartoztak, a valóságban mindenfajta függés megszűnt, miután 1499-ben a svájciak legyőzték I. Miksa német-római császárt. A hat erdei kanton demokratikus köztársaság volt, a hét városi kantont pedig - mint például Zürich, Bern és Bázel - városi tanácsok kormányozták. Ezeket a tanácsokat gazdag polgárok oligarchiája uralta.

Svájcba a legjobb kikltözni

Svájcba a legjobb kikltözni

Ha valaki javítani akarja az életminőségét, és van munkalehetősége, akkor leginkább Svájcban érdemes élnie - derül ki az HSBC felméréséből. Szingapúr, Kína, Németország és Bahrein szintén jó helynek számít ebből a szempontból, ám az Egyesült Államok, Brazília, Olaszország, Nagy-Britannia és Egyiptom a lista végén kullognak.

Svájci óra maja számokkal

Svájci óra maja számokkal

Az ember, aki tán ott sem volt, mégis mindenre emlékszik: Tutanhamon utolsó őre. A maja időszámítás jelenlegi ciklusának végig, december 21-ig kapható csak egy új svájci karóra, amelyen latin vagy római helyett maja számok jelölik az időt, a hátlapján pedig a maja kalendárium és maja istenszimbólum látható.

Virágküldés Svájcba

Virágküldés Svájcba

Egy Svájcban tartózkodó rokonának tervez virágot küldeni? Netán épp azért, mert közeleg egy névnap? Az Interflora svájci virágküldésével ez most könnyű! Nézze ki a legfőképp tetsző virágot a honlapon, amit ezt követve néhány gyors lépésben meg is rendelhet. Az Interflora nemzetközi virágküldő szolgálatnak köszönhetően az ajándéknak szánt csokor akár néhány órán belül kiszállításra kerülhet. A távol élők számára küldött ajándékozás nagyszerű dolog. Az Interflora ezért tartja elengedhetetlennek, hogy a virágküldés Svájcban minden zökkenő nélkül lezavaródjon. Svájci virágküldéshez kérhető csokrok árait a képek mellett találja.

Hirdetés
Vonattal és villamossal az Alpokban

Vonattal és villamossal az Alpokban

A 2004-es év első nagyobb (legalábbis a távolságot a már meglátogatott Bécshez, Miskolchoz és Debrecenhez képest mérve) kirándulását Svájcba szerveztük Interszitivel. Na jó, igazából ő tervezte, ő szervezte, én meg bólogattam. Aztán hoztam magammal a páromat is, deklarálva, hogy ez nem egy szigorúan villamosos út lesz. Ezt demonstrálva az első napon nem is láttunk villamost. Kusettel (szabad ezt így írni, kéremszépen?) mentünk a svájci határig, de némi pálya-átépítésnek köszönhetően vonatunk nem oda érkezett, ahova érkeznie kellett volna, ti. Buchs-ba. Mivel ezt a MÁV-os kalauz a leszállás előtt csak negyed órával mondta először, és mivel utána St. Margarethenben nem szólt, hogy ha sietünk, akkor elérhetünk egy lokális vonatot, ami elvisz minket oda, ahol lennünk kéne, ráadásul plusz jegy vétele nélkül, végül másfél órát ültünk a hideg svájci hajnalban. Eredetileg azt terveztük, hogy majd a vonatról leszállva, Buchsban veszünk svájci vonatjegyet (jobban mondva mindeneset: a Swiss Pass-t), mert ott hamar nyit a pénztár. Ez szép gondolat volt, de ahol végülis voltunk, ott nem volt se pénztár, se automata! Igaz, az átszállási lehetőség - kalauz által való nem említésből adódó - elszalasztása miatt egy ideig vonat se - a MÁV szolgáltatási színvonala ilyen formában ide is elkísért minket.

Tuti menü